מציאות רבודה עד לפילטר באינסטגרם

מציאות רבודה ומציאות מדומה הן טכנולוגיות שקיימות בעולם עשרות שנים, הרבה לפני הפילטרים באינסטגרם… מי שטבע את המונח "מציאות מדומה" כבר ב-1989 היה ג'רון לנייר. מדען מחשבים יהודי-אמריקאי עם זיקה למוזיקה קלאסית וכלי נגינה נדירים.

ג'רון לניר ממציא מציאודת רבודה
המציאות מדומה או שזה רק אני? ג'רון לנייר

לנייר עזב את ענקית המשחקים אטארי בשנת 1985, ויחד עם תומס צימרמן, הקימו את VPL Research. החברה הראשונה ששיווקה ערכת מציאות מדומה שכללה משקפיים וכפפות. הם הגדירו מחדש את התפיסה האנושית, לאן הטכנולוגיה עשויה לקחת אותנו.

אם אתם חוששים מהמחיר של ערכת מציאות מדומה כמו אוקולוס ריפט. קחו בחשבון שבסוף שנות השמונים אנשים שילמו 100K דולר עבור משקפי מציאות מדומה וכפפה אלקטרונית. כל זאת להטעות את מוחם במחשבה שהם נמצאים בחלל המדמה את מה שהם רואים במסך.

מציאות רבודה וכל המושגים ששווה להכיר בעולמות ה-XR

אף שהטכנולוגיה הזו קיימת סביבנו כבר שנים, חלק גדול ממנה עדיין בגדר תעלומה עבור מרביתנו. כתוצאה מכך, מילים "מפוצצות" מהתחום יכולות להווה מכשול להבנה של מלוא הפוטנציאל הטמון בטכנולוגיות הללו. המשמעות היא החמצה של הזדמנויות לעסקים ולאנשים פרטיים. כאן גם נוכל לעזור לכם להבין מהי הטכנולוגיה העיקרית שעליה מבוססים פילטרים לאינסטגרם.

עיבוד תלת מימד בזמן אמת – 3D Real-Time Rendering

עיבוד בזמן אמת של תמונות תלת מימד – מה שנקרא בסלנג מקצועי "רינדור". משמעותו שהתמונות שאנחנו רואים עוברות תהליך עיבוד מהיר. מספיק מהיר כדי שהמשתמש יכול לחוות אינטראקציה ולנוע בסביבה. זה יכול לבוא לידי ביטוי בלחיצה על כפתור שמשנה את התאורה בחלל. בהשלכת אובייקט לעבר המרחב כמו במציאות. אל תתבלבלו עם אנימציות תלת מימדיות שהן אינן אינטראקטיביות ועברו עיבוד מראש.

מציאות רבודה AR

מציאות רבודה בתוך פילטר לאינסטגרם

הוספת שכבת תצוגה אינטראקטיבית על גבי המציאות הנוכחית. באה לידי ביטוי דרך מסך דיגיטלי או משקפיים. או למשל מצלמה של טלפון חכם דרך אפליקציית AR או פילטר באינסטגרם.

בייקינג Baking

פילטר באינסטגרם הכנה לקראת רינדור

תהליך בעיצוב תלת מימד של עיבוד ושמירה על פרטים כמו הצללה ותאורה על חפצים בסצנה. בייקינג עוזר להפוך אובייקטים תלת מימדיים לאובייקטים אמתיים בתוך הסצנה.

משוב הפטי – Haptic Feedback

משוב הפטי

מגע הפטי או משוב הפטי הוא טכנולוגיה המתרגמת מגע ואינטראקציה של משתמש ליישומי מחשב. הם מכונים גם תקשורת קינסטטית או3D Touch. מתייחסים לכל טכנולוגיה שיכולה ליצור חוויה דרך מגע על ידי תנועות והפעלת כוח פיזי על ידי המשתמש. רטט, מגע או כוח התנגדותי מחקים את החיים האמיתיים. מה שהופך את החוויה הווירטואלית למציאותית ומדהימה. ממש באותו אופן שערכת ראש של VR יוצרת תחושה וירטואלית של ראייה וצליל. כך גם מכשירים שעליהם מותקן בקר הפטי יוצרים תחושת מגע וירטואלית.

צַג רֹאשׁ (HMD)

מציאות מדומה באמצעות צג

צג ראש הוא תצוגת מחשב שאפשר ללבוש על הראש. המכשיר יכול להיות עצמאי, נייד או מחובר למחשב. דוגמאות פופולריות כמו  HTC Vive וה- Oculus Rift שנקרא לעתים קרובות משקפי HMD – Head-Mounted Display. הם ככל הנראה האובייקטים המזוהים ביותר עם מציאות מדומה.

טבילה Immersion

מציאות רבודה בבויילר רום
הבוילר רום של דיקסון בשיתוף עם Transmoderna

טבילה היא התפיסה האנושית של נוכחות פיזית בעולמות וירטואליים. טבילה נוצרת על ידי הקפת המשתמש בחוויה באמצעות מערכת מציאות מדומה הכוללת תמונות, צלילים או גירויים דומים המדמים סביבה מרתקת. חוויות מעניקות מגוון הזדמנויות ללמידה ותכנון של מערכות מורכבות שדורשות יותר משני מימדים.

מרקרים (סמנים) – Markers פועלים עם מציאות רבודה

פילטר לאינסטגרם משתמש במרקרים

המרקרים הם תמונות שמוטמעות בתוך המערכת ויפעילו חוויית מציאות רבודה כאשר המצלמה תזהה אותן. מרקרים מחברים בין העולם האמיתי והווירטואלי. לרוב מדובר בתמונות רגילות או בחפצים קטנים שמוטעמים בסצנה מראש, כך שהמצלמות יוכלו לזהות אותן. חשוב לדעת שטכנולוגיית מציאות רבודה אינה תלויה במרקרים בכדי לייצר אינטראקטיביות. היא ממפה את הסביבה הפיזית בזמן אמת ומשתמשת במצלמות ובחיישנים כדי למקם אובייקט וירטואלי בסביבה גם ללא מרקרים.

מציאות מעורבת (MR) שילוב של מציאות רבודה ומציאות מדומה

מציאות רבודה מציאות מעורבת

מציאות מעורבת (Mixed Reality) כפי ששמה מרמז, ממזגת עולמות אמיתיים ווירטואליים, שבהם אובייקטים פיזיים ודיגיטליים מתקשרים בזמן אמת. היכולת של התוכן הווירטואלי והעולם האמיתי להגיב בזמן אמת היא שמבדילה בין מציאות מעורבת לבין מציאות רבודה. טכנולוגיה מפתחת זו דורשת חומרה לבישה כגון אוזניות או משקפיים.

מעקב תנועה (Motion Tracking)

מציאות רבודה מעקב תמונה

חלק מהותי מהחוויה הוויזואלית המוטמעת במציאות מעקב אחר התנועה הוא . מעקב אחר ראשו, גופו או חלקי גופו של המשתמש, מאפשר את ההמרה שלהם לסביבה תלת מימדית. שימוש דומה קורה עם פילטרים באינסטגרם. חוויות מעצימות ואינטראקטיביות כמו אלה מציעות את היתרון הממשי בשיווק, תכנון והבנה של מוצרים.

מעקב לפי מיקום (Position Tracking)

מציאות רבודה מעקב

טכנולוגיה מעקב לפי מיקום מאפשרת למכשירים לאמוד את מיקומם ביחס לעצמים בסביבה שלהם. בפועל, מתבצעים מעקב וחישוב הקואורדינטות של התנועה בחלל, מה שמאפשר לשנות מיקומים של אובייקטים במרחב הווירטואלי. במקום לעמוד במקום אחד ולהסתובב סביב עצמכם עם בקר, ערכה כמו אוקולוס ריפט מאפשרת לקום ולהסתובב במרחב הווירטואלי, בדיוק כמו שהייתם עושים בחיים האמיתיים. טכנולוגיה זו תורמת לחוויה אדירה המבחינה בין מציאות מדומה לתצוגות תלת מימד סטנדרטיות. חלק גדול מהשימושים בטכנולוגיית ה-Positional Tracking  בעולמות אחרים הם לשמור מרחק מעצמים, כמו למשל רחפנים המתבססים על טכנולוגיה זו כדי לנוע בשטחים צפופים בצורה חלקה.

רינדור (Rendering)

פילטר באינסטגרם רינדור

רינדור הוא מונח נפוץ בעולמות עריכת הווידאו אך כשמדובר ב-VR ו-AR, רינדור הוא חישוב מתמטי שמבוצע על ידי תוכנת תלת מימד לתרגום סצנה. זהו החלק הסופי בתרשים הזרימה בעבודה עם תלת מימד שמביא לחיים מודלים תלת-מימדיים. הביצועים, בסופו של דבר, תלויים במכשיר המפעיל את התוכנה.

שש דרגות חופש (6DOF)

מציאות רבודה דרגות חופש

החופש של אובייקט לנוע בחלל תלת ממדי (Six Degrees of Freedom) השימוש בטכנולוגיה מאפשרת לאובייקט לנוע בחופשיות קדימה, אחורה, למעלה, למטה, שמאל וימין, בשילוב סיבוב סביב צירים. שש דרגות החופש הללו יוצרות מידה חדשה של תחכום במעקב אחרי התנועה, לדוגמא בתוך פילטר האינסטגרם של רודי ריץ׳ יש שימוש בתנועות הרש ב Z AXIS הזה 

מציאות מדומה (VR)

מציאות רבודה \ מציאות מדומה
מערכת מציאות מדומה בשנות ה90.

הדמיה ממוחשבת של משהו אמיתי או דמיוני, המאפשר למשתמש לתקשר איתו בזמן אמת. בניגוד לממשקי משתמש מסורתיים, VR מציב את המשתמש בתוך חוויה, במקום לצפות בה על מסך. כך נוצרת חוויה מציאותית וכוללת על ידי הדמיה של חושי הראייה, השמיעה והמגע.

WebAR מציאות רבודה דרך דפדפן אינטרנט.

מציאות רבודה - WEBAR

Web-AR  מאפשר חוויית מציאות רבודה שניתן לגשת אליה באמצעות דפדפן סלולרי וקישור פשוט. ללא צורך באפליקציה והורדות מיותרות.  WebAR נותן סוף סוף נותן מענה לאחד המכשולים המעצבנים ביותר של מציאות רבודה – לשכנע משתמשים להוריד אפליקציה נוספת לשימוש חד פעמי. באמצעות WebAR ניתן לקבל יכולות מציאות רבודה באמצעות דפדפן סלולרי נייד, המשתמשים יכולים לייצר אינטראקציה עם התוכן ולהציג פרטי מוצר מבלי שהם צריכים להוריד שום דבר נוסף. בפועל, כל מה שהמשתמש צריך לעשות זה ללחוץ על קישור לפתיחת מימד חדש.

Meta Spark Studio (Previously Spark AR)

Animated GIF

מטא ספארק סטודיו (לשעבר ספארק איי.אר.) היא התוכנה שבה מייצרים פילטרים באינסטגרם ובפייסבוק. זו פלטפורמת מציאות מורחבת המאפשרת לייצר בקלות יחסית אפקטים ופילטרים, ספארק סטודיו מתאימה למעצבים, מתכנתים, עורכים ואמנים שיש להם זיקה קלה לטכנולוגיה ועיצוב.

לסיכום מציאויות:

מציאות רבודה (AR)

טכנולוגיית מציאות רבודה משפרת את סביבת העולם האמיתי על ידי הצבת תמונות, סרטונים או מידע אחר שנוצרו על גביה. AR מאפשר למשתמשים לראות את העולם האמיתי, אך עם מידע נוסף או אלמנטים דיגיטליים.

מציאות מדומה (VR)

טכנולוגיית מציאות מדומה יוצרת סביבה מלאכותית לחלוטין שהמשתמש יכול לקיים איתה אינטראקציה. VR מטביע את המשתמשים בעולם מלא שנוצר על ידי מחשב, וחוסם לחלוטין את העולם האמיתי.

מציאות מורחבת (XR)

מציאות מורחבת הוא מונח גג המקיף AR, VR ומציאות מעורבת (MR), המשלב אלמנטים של AR ו-VR ליצירת חוויה היברידית. טכנולוגיות XR שואפות ליצור שילוב חלק יותר של עולמות דיגיטליים ופיזיים.

בינה מלאכותית (AI)

לכל הטכנולוגיות הללו יש פוטנציאל להשתפר על ידי בינה מלאכותית (AI), שבה ניתן להשתמש כדי ליצור חוויות מציאותיות ואינטראקטיביות יותר. לדוגמה, בינה מלאכותית יכולה לשמש ליצירת דמויות מציאותיות ומציאותיות יותר בסביבות VR או AR, או ליצור אינטראקציות אינטואיטיביות וטבעיות יותר בין המשתמש לסביבה הוירטואלית. השימוש בבינה מלאכותית יחד עם מציאות מדומה, מציאות רבודה ומציאות מעורבת יעזור להפוך את החוויה הטבעית יותר קרובה יותר לעולם האמיתי.

השימוש בטכנולוגיות אלו צפוי לגדול בעתיד, עם יישומים בתחומים כמו משחקים, חינוך, שירותי בריאות וקמעונאות. עם זאת, היקף הצמיחה והאימוץ שלהם יהיה תלוי בגורמים כמו זמינות חומרה במחיר סביר ואיכותי, פיתוח תוכנה יעילה וידידותית למשתמש, ויכולת של חברות ומפתחים ליצור חוויות משכנעות ושימושיות עבור המשתמשים.